Nuffnang Ad

Saturday, 3 March 2012

Kek Karamel

Resepi asal kek karamel ini, kak ruby tidak tahu siapa punya, sebab kebanyakkan orang sudah pandai buat kek ini, yang sudah buat jual pun dah banyak...Maaf ye tuan punya resepi, sebab kak ruby dah tukar sikit cara buat dengan cara kak ruby.....



KEK  KARAMEL

Bahan A
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
Tabur gula dalam Loyang & masak atas api perlahan, biar gula hancur dan warna tukar jadi perang. Ketepikan.

Bahan B : (utk meringue)
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Bahan C : (utk karamel)
½ tin susu cair
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
½ sudu teh esen vanila

Bahan D : (Utk lapisan kek)
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak jagung
1 sudu teh baking powder



Cara Membuat
Pukul bahan B, hingga kembang dan menjadi putih, bila diterbalikkan adunan tak jatuh. Ketepikan.
Kacau semua bahan C, perlahan-lahan jangan sampai berbuih…nanti tak jadi karamel nya. Ketepikan.
Akhir sekali pukul bahan D, hingga sebati. Kemudian masukkan bahan B tadi, kacau dengan senduk kayu hingga sebati.
Bahagikan kepada beberapa bahagian 2 atau 3, warnakan dengan pilihan sendiri.
Kemudian masukkan bahan C kedalam loyang bahan A. Selepas itu masukkan adunan bahan D yang telah dibahagi 2 atau 3 tadi, secara bergilir-gilir hingga adunan habis.
Bakar cara double boiling –  selama 1 jam suhu 160 – 180 (bergantung pada suhu kepanasan oven masing-masing)



*panaskan oven 10 minit, 50 minit guna api bawah dan 10 minit lagi guna api atas bawah.
*Acuan 8 inci atau 9 inci.

No comments:

Post a Comment