Nuffnang Ad

Friday, 21 September 2018

Tart telur lagi




TART TELUR

Untuk Kulit
Bahan
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla





Cara
Putar mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan diatasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yg kecil)
Bakar selama 20 minit dengan suhu 180c sehingga masak.

Bahan Filling :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 ½ sudu besar tepung kastard
½ sudu kecil esen vanilla
Pewarna kuning



Cara Buat Filling :
Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.  Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yang telah dibakar terlebih dahulu.  Kemudian bakar semula dalam oven dgn suhu 180c ikut kepanasan oven masing-masing selama 20 minit atau hingga masak.

Sunday, 16 September 2018

Kek Chiffon Marble







KEK CHIFFON MARBLE


Bahan
Bahan A
7 biji telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100g gula

Bahan B
7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 tsp baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 tsp garam
1 tsp serbuk koko
1 tsb coklat emulco





Cara
Panaskan oven suhu 170.
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
Potong dan hidangkan.

Wajik Delima




WAJIK DELIMA

Bahan
1 kg beras pulut
500 gm gula pasir  *
125 gm gula batu *
500 gm santan pekat *
1/2 sudu teh garam *
2 helai daun pandan - disimpul *
pewarna merah





Cara
Bersih beras pulut dan rendam bersama pewarna merah selama 6 jam atau lebih.  Kemudian kukus hingga masak, ketepikan.
Dalam kuali campurkan semua bahan yang bertanda * masak hingga mendidih dan agak pekat, masukkan pulut yang sudah di kukus tadi.  Kacau sehingga kering dan nampak pulut berkilat, tutup api.

Masukkan pulut dalam acuan pilihan dan sejukkan.

Sunday, 9 September 2018




LEPAT KACANG HIJAU
sumber dari :  ig majalahrasa
Dicuba oleh : kak ruby

BAHAN
150gm tepung beras
50gm tepung jagung
1 cawan gula merah
1 1/2cawan air
1/2cawan gula pasir (ikut kemanisan)
1 1/2cawan santan kotak
1 cawan kacang hijau (direbus dulu)
1/2sudu kecil garam





CARA
Satukan tepung beras , tepung jagung , santan dan air dalam satu mangkuk dan gaul hingga sebati..
Tapiskan kedalam periuk dan buka api perlahan masukkan gula, gula merah n garam dan kacau sampai pekat likat jangan behenti kacau.. kalau behenti akan berketul.. (masa dah pekat sikit masukkan kacang hijau)
Biarkan sejuk sikit baru masukkan kedalam daun pisang.. boleh kukus dan boleh masukkan kedalam peti sejuk..

Pastry fruirt cake




PASTRY FRUIRT CAKE
Sumber : Ainie Syeema
Dicuba oleh : Aznie Khasri
Dicuba jgk oleh : kak Ruby

Bahan

100g butter
160g gula halus
3 biji telur ayam (A @ B )
210g tepung gandum. }ayak
1 s/k baking powder. }ayak
1 s/t Vanila flovor
1 s/t Lemon zest / kulit oren
100g sourcream / yogurt
buah2 segar.. Seperti strawberry, blueberry, buah peach. (kak ruby guna yg dlm tin je. --pastikan buah2an ditoskan dahulu






Cara
 Pastikan butter berada dalam suhu bilik. Tapi bukan lembik dan juga bukan keras. Yang sedang-sedang saja. Pukul ngan gula caster hingga creamy..
Pukul hingga kembang juga creamy dan menjadi sedikit putih..
Masukkan telur satu persatu.. Sambung pukul perlahan- lahan hingga telur hilang dari pandangan.. Jangan over beat masa ni...
Masukkan vanila flovor juga lemon zest.. Pukul lagi ..
Masukkan bahan kering yg telah diayak tadi sedikitdemi sedikit sambil dipukul hingga sebati..
Akhir sekali masukkan sourcream @ yogurt... Pukul sebati (aznie gaul guna spatula je)
masukkan adunan kedalam loyang 8' yang telah digris dan dilapik dengan parchment paper... Pastikan oven dipanaskan terkebih dahulu..
Kemudian susun la buah2an pilihan masing-masing dan tidak 'watery'...
Bakar pada suhu 160' selama 45 minit.. Guna api atas bawah..
Cucuk dengan lidi/ cake tester untuk pastikan kek dah masak... Sejukkan kejap baru diletakkan diatas papan kek..
untuk dokorasi bole dust dengan snow powder.. Ia akan tahan lama berbanding icing sugar.. Dan xlarut dalam kek..
Siap.. Bole la dihidangkan..

Bakar pada suhu 180' selama 50 minit.. Kemudian tukar api bawah je dan bakar kek lagi dlm 5-10 minit..
*** aznie baru perasan yang resepi ni buah2 xde gaul ngan gula macam sesetengah resepi... Sebab klu buah digaul ngan gula buah akan jadi berair.. Tu salah satu sebab kenapa buah korang tenggelam skit kebawah.





Creamy vanila sous

Bahan
1 cawan susu cair
1 cawan whipping cream
1 s/k vanila flovor
1 @ 2 s/b gula pasir (ikut kemanisan yang kita nak)
4 biji kuning telur

Cara
panaskan susu cair, whipping cream juga vanila flovor hingga nampak buih-buih kecil di tepi periuk.. Tutup api..
pukul kuning telur bersama gula hingga sebati..
masukkan campuran susu tadi yang masih panas kedalam telur tadi.. Masukkan sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebari.. (Pastikan sentiasa kacau ye.. Jangan malas
kemudian masukkan semula kedalam periuk.. Dan masak lagi hingga agak pekat... Sentiasa dikacau ye.. Jangan terlalu pekat.. Sebab bila dah sejuk nanti ia akan menjadi pekat lagi..
siap.. Tutup api.. Kemudian tapis kedalam mangkuk..
sejukkan ia dulu kat peti ais baru dihidangkan bersama pastry fruits cake ye..
sedap macam mkn aiskrim vanila..

Friday, 24 August 2018

Puding susu lapis strawberry




PUDING SUSU LAPIS STRAWBERRY
resepi dr : IG wan_zura_aishah
diolah oleh : kak ruby

Bahan
20g agar-agar bertali..rendam dgn air 1 jam..kemudian toskan
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair..jadikan 2 cawan..tak cukup tambah air
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar tepung kastard..bancuh dgn sedikit air
Secubit garam
10 biji strawberry..kurang pun tak pe..boleh susun strawberry jarang2 dlm loyang
Sedikit pewarna strawberry
Sedikit perisa strawberry





Cara
1) Masak air dgn agar2 hingga larut agar2..masukkan gula..kacau2 rata

2) Kemudian masukkan susu cair..susu pekat manis..tepung kastard dan juga secubit garam

3) Masak hingga nak mendidih..tutup api

4) Strawberry tadi potong nipis2.. Susun dlm loyang 8x8..loyang bulat pun boleh

5) Ambil 1 cawan adunan agar2 tadi..tuang atas strawberry perlahan2..biarkan sederhana beku

6) Ambil 3 cawan adunan agar2 dlm periuk tadi tuang dlm bekas lain..ambil 1 cawan adunan agar2 blender dgn 1 biji strawberry (potong dulu)..blender hancur..campur sekali dlm bekas 2 cawan agar2 tadi.. Masukkan pewarna strawberry dan perisa strawberry..kacau2 sebati.. Ambil 1 cawan agar2 ni tuang atas puding dlm loyang



7) Ulang semula melapis puding dgn 1 cawan agar2 yg asal..buat sehingga habis adunan tu

8) Biarkan beku/sejuk..baru masukkan dlm peti sejuk 3-4 jam

9) Keluar dari peti.. Cungkil tepi2 puding dlm loyang..terbalikkan puding tu perlahan2 atas alas yg rata..sedia utk di potong

Thursday, 23 August 2018

Talam ubi kayu




TALAM UBI KAYU

Bahan Bawah
350 gm ubi kayu parut
1 cawan santan
5 sudu besar gula
5 sudu besar gula melaka - bancuh dgn air panas & tapis
pewarna coklat



Cara
Satukan semua bahan kacau sebati. Masukkan kedalam loyang yang telah disapu dengan butter dan jugak diatas dengan plastik. Kukus selama 20 minit.

Bahan Atas
500 ml santan
30 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
garam secukup nya


Cara
Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati, tapis dan tuangkan ke atas lapisan bawah. 
Kukus selama 20 minit.