APAM TEPUNG GANDUM
Bahan
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir (kak ruby tak letak)
1 sudu makan ibu roti ( ka ruby guna mauripan)
2 cawan air suam
1 cawan kelapa parut putih + sedikit garam.

Cara :
Campurkan ibu roti ke dlm air suam biarkan hingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum dan gula merah kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
Perap selama 1 jam atau lebih (hingga adunan naik sekali ganda).
Sapu sedikit minyak pada loyang, masukkan adunan dan kukuslah sehingga masak.
Makan dengan kelapa parut.
Assalamualaikum....
ReplyDeleteSalam perkenalan Kak Ruby.
Sukanya tengok apam tepung gandum tu. Sedap nampaknya. Boleh lah saya cuba nanti.
suka sgat kuih nie.
ReplyDeleteterima kasih kongsikan resepi mudahnie.. sy sangat suka makan apam..
ReplyDeleteterima kasih kongsikan resepi mudahnie.. sy sangat suka makan apam..
ReplyDeleteSy dh cuba mmg sdp..tq kak ruby..
ReplyDelete