Bahan :
- 3 cawan air
- 1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
- 3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
- 1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
- 3/4 cawan susu cair
- 1 sk esen vanilla
- hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)
- Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
- Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
- Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
- Sejukkan sebelum hidang.
No comments:
Post a Comment