SNOW CHEESE CAKE
Bahan:
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine pun boleh)
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- UNTUK KRIM
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- UTK TOPPING
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara :
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih.
Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
Bakar dlm acuan dgn menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dgn kepanasan 150C.
Bila sudah masak, biarkan sejuk. Kemudian potong di tengah2 kek supaya kek menjadi 2 bahagian.
Sapu krim cheese diatas 1 bahagian kek yg dipotong, letakkan bahagian yg 1 lg diatas nya.
Sapukan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Akhir sekali taburkan cheese yg diparut tadi, sebagai topping.
Masukkan dlm peti ais 2 jam baru boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment