Nuffnang Ad

Monday 24 September 2012

Karipap Pusing



KARIPAP PUSING

Bahan Doh A
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung jagung
2 sudu besar veg shortening (kak ruby  ltk 1 sudu je)
2 sudu besar margerin

Bahan Doh B
2 cwn tepung gandum
1/4 minyak jagung
sedikit garam
1/2 cwn air (lebih kurang)
 
Cara :
Satukan semua bahan doh A, gaul hingga sebati tidak melekat pd tangan bleh kepal dan dibulatkan. Bahagikan kpd 4 bahagian dan dibentuk bulat, ketepikan.


Untuk doh B, panaskan minyak dan tuangkan kedlm mengkuk tepung, gaul rata dengan sudu dulu (sbb minyak panas) bila dah sejuk sikit gaul dgn tangan hingga menjadi seperti serbuk roti.  Bancuhkan garam dgn air dan tuangkan ke dlm tepung sedikit demi sedikit sambil menguli, uli hingga sebati dan tidak melekat di tangan. Kemudian dibahagikan kpd 4 bahagian juga bentukkan juga menjadi bulat.


Gelekkan 1 bahagian doh B yg telah dibahagi tadi dan masukkan bahagian doh A kedlm nya, bungkuskan menjadi bulat, gelekkan lg menjadi leper, gulung lagi, setiap gulung di potong 4 atau 5 ketul, ambil setiap ketul tu pula gelek lagi hingga leper masukkan inti dan buat lah seperti karipap biasa. Ulangi proses ini sampai semua doh B dan doh A habis.

No comments:

Post a Comment