Nuffnang Ad

Wednesday, 23 December 2015

Jagung Nona Manis

Assalammualaikum, maaf ye kak ruby tak ingat resepi dari sapa....kak ruby cari2 dalam blog jumpa, terus kak ruby copy, terlupa nak ambil nama tuan punya.....yang kak ruby tau kuih ni memang disebut-sebut buat masa ini, tu lah yang kak ruby mencuba tu.  Buat nya senang,  tapi kena ikut betul2 sukatan yang diberi, sebab kak ruby tiga kali buat baru menjadi.


JAGUNG NONA MANIS

Bahan A:
1 bj telur - diblender
1/2 cwn gula halus *
1/2 cwn santan kotak *
1/2 cwn air *
1 cwn tpg gandum *

Cara:
Tanda * campur semua... tapis dan campurkan telur yg diblend... ketepikan...

Bahan B:
2/3 cwn jagung dlm tin (campur 1/3 air)
1/2 cwn santan kotak
1/8 cwn air
1/4 cwn gula
1/4 cwn tpg jagung
Pewarna kuning sikit


 Cara:
Semua bahan dikacau... masak hingga pekat dan berkilat... tutup api danasukkan bahan A... kacau rata...

Bahan C:
1/2 cwn santan kotak
1/2 cwn air
1 sudu besar tpg gandum (11 gm)/ jgn ratakan tpg dlm sudu
1/2 sudu teh garam

Cara:
Kacau hingga agak pekat... sejukkan...

Cara:
Sapu minyak pd acuan...
Penuhkan 3/4 acuan lompang dgn adunan kuning... pastu picitkan adunan putih di tengahnya...
Buat sehingga habis... kukus 8 - 10 minit...
Biarkan sejuk... blh keluarkan dr acuan...

1 comment:

  1. Senang je nak buat.nampak cam susahh hehe 😁 boleh try ni..😁

    http://ninafarhanawm.blogspot.my

    ReplyDelete