ROTI KACANG MERAH
Bahan
500g
tepung high protein / tepung gandum / tepung roti
-
1 biji telur
-
3/4 cawan gula
-
1 sdb susu tepung
-
2 sdb susu pekat
-
2 sdb marjerin
-
1 sdb shortening
-
1 peket mauripan (11g)
Inti - kacang merah secukupnya.
Cara
Campurkan
yis dengan sedikit air suam (agak2 tenggelam yis), biar sampai berbuih, kalau
tidak berbuih jangan guna, ganti yis baru.
Campurkan
susu pekat + telur + tambah air + gula.......jadikan 300ml semua sekali.
Dalam
mangkuk, masukkan tepung, bersama adunan A, gaul sebati,
masukkan marjerin dan shortening, gaul sebati
dan uli,
teruskan uli hingga adunan lembut, licin
(lebih kurang 20 minit), kalau adunan masih melekat tambahkan tepung
sedikit.
Perap hingga naik sekali ganda, dalam ½
jam....tumbuk untuk keluarkan angin...bulatkan kecik2,
kemudian tekan2 ratakan, letak inti kacang merah, tutup, bentuk jadi panjang pastu bentuk lagi jadi U atau seperti ulat gonggok, guna pisau untuk toreh2 diatas nya, susun dlm loyang dan perap lg 1/2 jam.
Bakar dalam oven 180 selama 20 minit atau hingga
masak.
Sedapnya mkn panas2
ReplyDelete