Alhamdulillah terima kasih Allah, apa yang terasa nak makan dapat hamba mu ini makan dengan sempurna...
PUDING
CENDOL
Bahan
Lapisan cendol - atas
500
ml air
180
gm gula pasir
300
ml santan pekat
10 gm
serbuk agar-agar
500
gm cendol (tapis & toskan airnya)
sedikit
garam
Cara
Lapisan cendol
1. Masakkan
air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
2.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau
sedikit.
3.
Angkat dan tuang ke dalam acuan/loyang yang dibasahkan dengan air.
Bahan
Lapisan bawah - gula melaka
500
ml air
200
gm gula merah/gula melaka
300
ml santan pekat
10 gm
serbuk agar-agar
1
biji kuning telur
sedikit
garam
Cara
Lapisan bawah
1.
Masakkan gula merah dan sedikit air hingga gula larut. Tapiskan.
2.
Masukkan air gula tadi dan air serta serbuk agar-agar,masakkan hingga mendidih.
3.
Telur dipukul bersama santan,dan tuangkan santan tadi ke dalam adunan
agar-agar.
4.
Masukkan sedikit garam. Biarkan mendidih sekjap. Tuangkn keatas lapisan bawah
dngn brhati-hati.
5.
Biarkan sejuk sebentar barulah disimpan dalam peti sejuk hingga beku.
No comments:
Post a Comment