Nuffnang Ad

Wednesday, 23 December 2015

Puding Cendol

Assalammualaikum dan salam Maulidur Rasul......pesan ustaz banyakkan berselawat....okey resepi kak ruby tengahari tadi puding cendol ada juga orang sebut agar2 cendol, sama lah tu kan.  Sudah lama kak ruby tak buat puding cendol ni, terasa pula nak makan, terasa sejuk je kat tekak.......
Alhamdulillah terima kasih Allah, apa yang terasa nak makan dapat hamba mu ini makan dengan sempurna...


PUDING CENDOL

Bahan
 Lapisan cendol - atas
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
500 gm cendol (tapis & toskan airnya)
sedikit garam

Cara
Lapisan cendol
1. Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit.
3. Angkat dan tuang ke dalam acuan/loyang yang dibasahkan dengan air.




 Bahan
Lapisan bawah - gula melaka
500 ml air
200 gm gula merah/gula melaka
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara
Lapisan bawah
1. Masakkan gula merah dan sedikit air hingga gula larut. Tapiskan.
2. Masukkan air gula tadi dan air serta serbuk agar-agar,masakkan hingga mendidih.
3. Telur dipukul bersama santan,dan tuangkan santan tadi ke dalam adunan agar-agar.
4. Masukkan sedikit garam. Biarkan mendidih sekjap. Tuangkn keatas lapisan bawah dngn brhati-hati.
5. Biarkan sejuk sebentar barulah disimpan dalam peti sejuk hingga beku.

No comments:

Post a Comment