PUDING TRIFFLE
Bahan:
6 keping kek swiss roll
125 gm kastad
200 gm gula
600 ml air
125 ml susu cair
1 tin koktel
Sedikit garam
Bahan utk agar2 merah:
6 gm agar2
250 ml air
2 sudu mkn gula
Sedikit pewarna merah
Cara:
Susun kek dlm bekas kaca memanjang, letakkan sedikit sirap koktel diatas kek supaya kek lebih cntk, ketepikan.
Satukan kastad, gula, susu cair, garam dan air dlm periuk, kacau sebati dan masak dengan api sederhana hingga adunan jadi pekat. Tuang adunan ini diatas kek tadi. Taburkan buah-buahan koktel tanpa sirapnya, sejukkan dlm peti ais selama 10 minit.
Sementara itu masak agar2 hingga mendidih dan hancur, masukkan gula dan pewarna merah, kacau sebati angkat dan tuang atas kek dan puding tadi. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Susun kek dlm bekas kaca memanjang, letakkan sedikit sirap koktel diatas kek supaya kek lebih cntk, ketepikan.
Satukan kastad, gula, susu cair, garam dan air dlm periuk, kacau sebati dan masak dengan api sederhana hingga adunan jadi pekat. Tuang adunan ini diatas kek tadi. Taburkan buah-buahan koktel tanpa sirapnya, sejukkan dlm peti ais selama 10 minit.
Sementara itu masak agar2 hingga mendidih dan hancur, masukkan gula dan pewarna merah, kacau sebati angkat dan tuang atas kek dan puding tadi. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment