Nuffnang Ad
Sunday, 25 March 2012
Pai Epal
Pai Epal
Bahan2 inti:
50 gm kismis (tak letak pun)
3 sudu mkn tepung jagung (dibancuh dengan ½ cwn air)
50 gm gula kastor
150 ml air
3 biji epal hijau
sedikit serbuk kayu manis (klu nak rasa lebih..boleh tambah)
Bahan2 kulit pai:
250 gm tepung gandum
110 gm mentega
75 gm gula aising (saya guna 50gm je)
1 biji telur
Cara2nya:
1.Untuk membuat inti, didihkan semua bahan kecuali tepung
2.Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga adunan masak dan pekat. Kemudian, ketepikan
3.Untuk membuat kulit, adun semua bahan hingga menjadi doh. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Kemudian, canaikan doh setebal 0.5sm. Buat dua keping. Kepingan pertama
masukkan ke dalam acuan pai dan tekankan.
5.Bubuh inti dalam acuan pai tadi dan tutup dengan kepingan yang kedua.
6.Bakar dalam ketuhar bersuhu 180c selama 30 minit atau hingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment