OREN SPOUNGE CAKE
Bahan :
(A)
100 ml air
5 biji kuning telur
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu besar oren sunquick/oren paste
(B) (untuk meringue)
5 biji putih telur
70 gm gula kastor
Cara :
1. Pukul air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih. Masukkan gula, pukul hingga kembang. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Jika menggunakan tepung naik sendiri, serbuk penaik tidak diperlukan lagi.
2. Pukul putih telur hingga berbuih di dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan gula, pukul lagi hingga jadi meringue.
3. Satukan bahan B ke dalam bahan A secara berperingkat. Kaup kedua adunan ini dengan spatula/senduk kayu saja. Jangan guna mixer.
4. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang. Masukkan ke dalam oven selama sejam. Suhu 160°C. Sebaiknya oven dipanaskan terlebih dahulu. Guna kaedah water bath…. api bawah saja. Setelah masak biarkan kek sejuk dulu sebelum diterbalikkan, dan bolehlah dipotong lintang 2 atau 3 lapisan.
1. Pukul air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih. Masukkan gula, pukul hingga kembang. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Jika menggunakan tepung naik sendiri, serbuk penaik tidak diperlukan lagi.
2. Pukul putih telur hingga berbuih di dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan gula, pukul lagi hingga jadi meringue.
3. Satukan bahan B ke dalam bahan A secara berperingkat. Kaup kedua adunan ini dengan spatula/senduk kayu saja. Jangan guna mixer.
4. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang. Masukkan ke dalam oven selama sejam. Suhu 160°C. Sebaiknya oven dipanaskan terlebih dahulu. Guna kaedah water bath…. api bawah saja. Setelah masak biarkan kek sejuk dulu sebelum diterbalikkan, dan bolehlah dipotong lintang 2 atau 3 lapisan.
Kemudian
bolehlah letak topping dengan cara dan gaya tersendiri.
No comments:
Post a Comment