Nuffnang Ad

Thursday, 1 March 2012

Kuih Kenangan

Kalau dulu, kuih-kuih melayu seperti ini kak ruby dapat makan,hanya pada hari-hari tertentu saja (contoh nya hari raya)... ....berlainan sekarang, bila-bila masa saja boleh dapat, dimana-mana kedai ada jual...sebenarnya kak ruby bukan pandai sangat buat wajik ni, tapi untuk kenangan semasa kecil-kecil dulu, kak ruby cuba juga untuk buat sendiri.





WAJIK

Bahan :
500 gm beras pulut
150 gm gula Melaka
  2 cawan gula pasir (boleh kurang & boleh tambah)
1000 ml santan (dr 2 biji kelapa)
2 helai daun pandan (di simpul)
Garam secukup rasa



 Cara :

Pulut direndam semalaman.  Toskan, dan kukus selama 30 minit, sejukkan dan ketepikan.
Didalam kuali masukkan santan, gula merah yang sudah dibancuh dan ditapis, gula pasir, daun pandan dan garam.  Masaklah hingga mendidih dan menjadi pekat.  Perlahankan api, kemudian masukkan pulut tadi, kacau selalu hingga pulut sebati dengan santan, dan nampak berkilat.  Tutup api…
Masukkan dalam acuan atau dulang yang dialas dengan daun pisang.  Sejukkan sebelum dipotong.
       

No comments:

Post a Comment