Nuffnang Ad

Thursday, 8 March 2012

Puding Kastard Lapis

Assalammualaikum.....Hari ini kak ruby ada appointment di salah sebuah klinik di tempat kak ruby tinggal, biasa lah di klinik ramai pesakit, dan macam-macam penyakit, jadi lambat lah kak ruby dapat jumpa doktor.  Jarum jam sudah menunjukkan pukul 11.30 pagi, tapi nombor kak ruby belum juga di pamerkan.....Agak lewat juga kak ruby dapat jumpa doktor, tapi tak apa lah, sebab kata doktor kak ruby sudah kembali sihat, walau pun cuaca diluar terlalu panas, tapi kak ruby gembira sangat, kak ruby sihat.....Dirumah puding kastard lapis sudah menunggu dalam peti ais, yang kak ruby buat malam tadi, aduuuh sedap nya kak ruby makan sejuk-sejuk, diwaktu panas-panas begini.  



PUDING KASTARD LAPIS

Bahan :
20 gm agar-agar (agar-agar tali)
4 cawan air
1 cawan gula pasir
½ cawan mentega
½ cawan tepung kastard
½ tin susu cair
2 biji telur
3 sudu makan milo (dikacau bersama sedikit air panas)
Sedikit esen vanila
Pewarna merah




Cara :
Agar-agar dimasak dengan 4 cawan air sampai mendidih.
Sementara itu pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan mentega, esen vanila pukul lagi.
Kemudian bancuhkan susu cair dan tepung kastard hingga sebati, masukkan ke dalam adunan telur tadi, kacau bagi sebati lagi.
Kemudian masukkan kedalam agar-agar yang sedang mendidih tadi, kacau jangan berhenti atas api yang perlahan, sampai pekat.
Tuang adunan dalam bekas dan bahagian kepada 3 bahagian, 1 warna merah, warna asal dan 1 bahagian lagi masukkan milo.
Masukkan warna asal dalam acuan, biar separuh keras, masukkan pula warna milo dan akhir sekali warna merah.
Sejukkan dalam peti ais.
Bila sudah keras, potong mengikut cara tersendiri.

*kalau guna agar-agar serbuk sukatan airnya mesti ditambah, kalau tidak puding akan jadi keras sedikit.
  

No comments:

Post a Comment