KEK CHIFFON PANDAN
Bahan A :
6 biji kuning
telur
50 gm gula
halus
60 gm atau
70 ml minyak jagung
60 ml susu
cair
½ sudu teh
esen vanilla
110 gm
tepung gandum *
1 sudu teh baking
powder*
Pewarna hijau
dan paste pandan
*diayak bersama
Bahan B :
6 biji putih
telur
1 sudu teh cream
of tatar
70 gm gula
halus
Cara :
Pukul bahan
B hingga menjadi meringue… ketepikan.
Bahan A,
pukul kuning telur, gula hingga sebati,
kemudian masukkan minyak, susu cair
pukul lagi masukkan pula esen vanila, pewarna dan paste pandan sebatikan
lagi.
Akhir sekali
masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder, pukul sebati.
Masukkan
bahan B ke dalam bahan A…Kacau gunakan senduk kayu sahaja, kacau cara atau
kaedah kaup balik hingga sebati.
Tuangkan ke
dalam loyang chiffon yang berlubang, tak
perlu disapu minyak atau dilapik.
Bakar pada
suhu 165’c bergantung pada oven masing2 selama 45 minit – 1 jam. Selepas bakar bila dah masak, terus keluarkan
dari oven dan terbalikkan loyang kek, (ini untk mengelakkan kek jadi mendap) bila dah sejuk baru boleh keluarkan dari loyang.
No comments:
Post a Comment