PANDAN LAYERD CAKE
• BAHAN2 UNTUK KEK
• 5 biji telur Gred A
• 160 gm gula
• 125 gm tepung gandum
• 1 camca teh baking powder
• 75 gm minyak jagung
• 15 gm ovallate
• 1 camca teh paste pandan
• 2 camca besar susu segar/cair
• 160 gm gula
• 125 gm tepung gandum
• 1 camca teh baking powder
• 75 gm minyak jagung
• 15 gm ovallate
• 1 camca teh paste pandan
• 2 camca besar susu segar/cair
• BAHAN2 UNTUK KASTARD
• 1050 gm santan
• 225 gm gula
• 10 gm serbuk jelly
• 1 camca teh paste pandan
• 100 gm tepung Hoen Kwee (warna hijau)
• 75 ml jus pandan (4 helai daun pandan dikisar, jadikan jus 75 ml, kemudian tapis)
• Secubit garam
Cara
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.
UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas, kacau hingga pekat dan berkilat dgn api yang perlahan. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:-
UNTUK KEK:- Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul
hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit
demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dengan kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dengan kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.
UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas, kacau hingga pekat dan berkilat dgn api yang perlahan. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:-
Gunakan
tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan.
Lapiskan dengan sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan
lapiskan dengan sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bahagian yg kosong.
Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn
kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
No comments:
Post a Comment