TART TELUR
Bahan Pastry :
200 gm butter
100 gm gula aising
370 gm tepung gandum
1 biji telur
½ sudu kecil esen vanilla
Bahan Filling :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 ½ sudu besar tepung kastard
½ sudu kecil esen vanilla
Pewarna kuning
Cara Buat Filling :
Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Ketepikan biarkan buih2nya hilang sendiri.
Cara Buat Pastry :
Pukul butter dan gula sampai
kembang, masukkan telur sedikit demi sedikit.
Masukkan tepung dan uli sampai jadi doh. Gelek atau ratakan doh setebal ½ cm dan terap
dalam acuan tart.
Cucuk dengan garpu supaya tidak kembang, dan bakar selama 10 minit pd suhu
180c.
Keluarkan dr oven, masukkan filling dan bakar semula selama10 minit lagi
atau hingga filling gelembung sikit dan boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment