Nuffnang Ad

Sunday, 4 March 2012

Bifstik Kentang

Resepi bifstik ni,  kak ruby dapat dari seorang kawan kak ruby sewaktu kak ruby bekerja dulu.....walau pun sudah lama berlalu, tapi kak ruby tetap masak resepi ini untuk keluarga dan anak-anak....sebab anak-anak kak ruby suka sangat,  "Kak Su, ruby berterima kasih banyak diatas resepi ini. Ruby tak tahu dimana kak su berada sekarang....tapi ruby tetap berdoa untuk kebahagian kak su".  Sekali lagi terima kasih Kak Su....Begitu juga dengan Rosni dan Normah, seandainya kau orang berdua terbaca blog ruby ini....pasti akan teringat kembali kenangan sewaktu kita sama-sama makan bifstik kentang ini yang kak su masak, SEDAP kan.....masing-masing sibuk nak salin resepi.....Indah Nya Di Waktu Itu.....




BIFSTIK  KENTANG

 Bahan :
5 biji kentang
50 gm udang kering
2 cawan air asam jawa
Garam secukupnya
 Sedikit  gula
Minyak untuk tumis

Bahan tumis :
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 cili kering

Bahan untuk hiasan :
Daun bawang
Daun sup

Cara :
Bersih kentang, kemudian rebus hingga empuk, kupas kulit dan potong memanjang, ketepikan.
Udang kering ditumbuk hancur,  ketepikan.

Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau wangi..…masukkan udang kering yang ditumbuk tadi, kacau sebati, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga pekat, masukkan kentang rebus tadi kacau sebati, tutup api.

Hidang dan hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.




No comments:

Post a Comment