PUDING
CARAMEL
Bahan:
5 biji telur
1 ½ cawan gula ( 1 cwn dijadikan gula hangus)
½ sudu
besar kastard (klu suka, klu x letak pun
x pe)
1 tin susu cair
½ cawan air
Sedikit esen vanila
Cara:
Sapukan sedikit butter di loyang (keseluruhan loyang) ketepikan.
Dalam periuk lain masakkan gula hingga perang
(jangan hangus) masukkan sedikit air (tidak sampai ½ cwn tau) kacau sebati .
Masukkan kedalam loyang yg diketepikan tadi.
Telur dipukul bersama gula yang ½ cawan
tadi, hingga kembang masukkan vanila & susu cair. Masukkan juga kastard yg telah dibancuh
bersama ½ cwn air, kacau hingga sebati.
Masukkan ke dalam loyang gula hangus tadi.....kukus
lah selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan dalam peti ais – baru lah di
terbalikkan.
No comments:
Post a Comment