PUDING ROTI
Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
8 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter dicairkan
3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230 ml)
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
8 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter dicairkan
3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230 ml)
2 sudu besar
serbuk koko
(saya tambah
choc emulco)
pewarna pilihan sendiri
pewarna pilihan sendiri
(bleh lebih
dari 2 warna)
Cara membuatnya:
- Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula kedalam periuk.
- Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
- Masukkan butter dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
- Bahagikan kepada 2 bahagian, satu bahagian warna asal, dan satu bahagian lagi warna koko campur choc emulco.
- Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal, sesenduk warna koko, ulangi sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sebab puding ni, mudah sejuk dan membeku.
- Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.
No comments:
Post a Comment