Nuffnang Ad

Thursday, 5 April 2012

Seri Muka

xx

SERI  MUKA

Bahan Bahagian Bawah
1 ½ cawan pulut
¾ cawan santan cair
½ sudu kecil garam

Cara:
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuslah sehingga masak.
Bila pulut dah masak, tekan pulut supaya ia kemas dan padat.
Masukkan dalam kukusan semula, tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan Bahagian Atas
2 cawan santan
½ cawan gula
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Sedikit pewarna hijau

Cara-Cara
Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.

*tutup tudung periuk dengan kain.
*loyang 8”

No comments:

Post a Comment