Assalammualaikum....tengahari ni, tak selera pula nak makan nasi, walaupun ikan gelama masin yang kak ruby minat tu masih ada lagi.....kak ruby selera sangat makan nasi dengan ikan masin, apa2 ikan je, tambahan pula kalau ikan pekasam, aduh, sedap nya...tapi hari ni, tekak tak selera pula...tu lah kak ruby cuba2 buat mee hun kari, walaupun bahan2 nya tak berapa cukup...tapi kak ruby buat juga, untuk makan tengahari.
MEE HUN
KARI
Bahan:
1 bungkus mee hun
(dicelur)
½ ekor ayam
(dipotong kecil2)
24 gm serbuk kari ayam (cmpur ½ cwn santan + ¼ cwn air panas kacau sbati)
3 ½ cawan santan sederhana
pekat
12 ekor udang sederhana besar
10 biji bebola ayam (dipotong 4)
1 cwn kerang yg sudah direbus & dibuang kulit
1 inci halia
Garam dan gula
Bahan tumis
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
2 inci kayu manis
1 tangkai daun
kari
(* ditumbuk
halus)
Bahan hias
2 biji cili besar (dipotong serong)
3 biji limau kasturi (dibelah 2)
2 biji telur rebus (dibelah 2)
Sawi dan taugeh
(dicelur)
½ cwn bawang
goreng
Cara:
Panaskan minyak
tumis bahan tunis hingga naik bau.
Masukkan serbuk rempah yg telah disebatikan bsama santan tadi dan juga
halia, masak hingga betul2 kering dan pecah minyak.
Kemudian masukkan
santan yg 3 ½ cwn td biarkan hingga
mendidih, masukkan ayam, masak agak2 ayam dah kecut (maksudnya air ayam dah
kering) baru masukkan bebola ayam, kerang, udang, garam dan gula. Masak lagi hingga semua sebati, rasa masin
manis nya tutup api.
Hidangkan bersama mee hun yang dicelur dan juga bahan hias.
No comments:
Post a Comment