Nuffnang Ad

Tuesday, 3 April 2012

Oren Layerd Cake

xx


OREN LAYERD CAKE

Loyang  (8 x 8 x 3)
• BAHAN2 UNTUK KEK:-
• 5 biji telur Gred A
• 160 gm gula
• 125 gm tepung gandum*
• 1 camca teh baking powder*
• 75 ml minyak jagung
• 1 sudu teh ovallate
• 2 sudu makan oren sunquick
• 2 sudu makan susu segar/cair
   (* ayak bersama)

• BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
• 1200 ml santan
• 225 gm gula
• 10 gm serbuk jelly
• 1 sudu teh oren sunquick
• 100 gm tepung Hoen Kwee (warna kuning)
• Secubit garam



Cara :
1.
UNTUK KEK:- Satukan telur, ovalatte dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
2.
Masukkan minyak jagung dan oren sunquick gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega.
3.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.


 4.
UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas, kacau hingga pekat dan berkilat dgn api yg perlahan. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
5.
UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS OREN:- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dengan kelapa kering.

No comments:

Post a Comment