CREAM PUFFS
Bahan Utk Puff:
60 gm buttercup
125 ml air
75 gm tepung gandum
2 biji telur
Secubit garam
Bahan utk Kastard:
3 sudu besar gula
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 cwn susu segar
1 sudu buttercup
Sedikit esen vanilla
Cara:
Campurkan semua bahan dan masak hingga pekat (api perlahan je).
Isikan dlm puff tadi (sdp jg mkn dgn whipping crem)
Gula icing utk buat snow.
Bahan Utk Puff:
60 gm buttercup
125 ml air
75 gm tepung gandum
2 biji telur
Secubit garam
Cara:
Masak air, butter dan garam hingga mendidih. Bila mendidih tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau adunan hingga tak melekat diperiuk dan biarkan sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dlm adunan tepung tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan adunan ke dlm piping beg bersama brsama nozzle bentuk bunga, picit adunan ke dlm loyang yg telah disapu dgn sdikit butter, dan bakar selama 30 minit atau bertukar warna keemasan..
Setelah sejuk – potong sedikit puff dan isikan dgn kestard.
Masak air, butter dan garam hingga mendidih. Bila mendidih tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau adunan hingga tak melekat diperiuk dan biarkan sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dlm adunan tepung tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan adunan ke dlm piping beg bersama brsama nozzle bentuk bunga, picit adunan ke dlm loyang yg telah disapu dgn sdikit butter, dan bakar selama 30 minit atau bertukar warna keemasan..
Setelah sejuk – potong sedikit puff dan isikan dgn kestard.
3 sudu besar gula
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 cwn susu segar
1 sudu buttercup
Sedikit esen vanilla
Cara:
Campurkan semua bahan dan masak hingga pekat (api perlahan je).
Isikan dlm puff tadi (sdp jg mkn dgn whipping crem)
Gula icing utk buat snow.
No comments:
Post a Comment