Nuffnang Ad

Thursday, 12 April 2012

Kek Lapis Tembikai Kuning

xx



KEK LAPIS TEMBIKAI KUNING

Bahan
16 oz mentega
10 biji telur
1 ½ gelas gula halus
1 tin susu manis
1 botol kecil horlicks (200g)
1 tin kecil kaya
3 gelas tepung hong kong
1 sudu teh esen vanilla
Chocolate chip dijadikan biji
Warna hijau – pandan paste
Warna merah – perisa strawberry
Warna kuning untuk kek tembikai kuning  


Cara
Pukul mentega dan gula sampai kembang, setelah itu masuk telur satu persatu, pukul sampai putih, masuk susu, kaya, horlicks, tepung hong kong, esen vanilla dan baking powder, gaul rata dan sebati.
Ambil 4 senduk dan warnakan hijau (pandan paste), 4 senduk warna asal dan selebihnya warna merah (perisa strawberry).
Bakar warna hijau dulu, lepas itu warna asal, akhir sekali warna merah dan masukkan chocolate chip. Bakar berlapis-lapis. 


Suhu 150C, lapisan pertama api atas bawah, lapisan kedua hingga habis api atas sahaja. Setiap lapisan 5 minit. 

*Kek tembikai kuning ini boleh dijadikan kek tembikai merah juga, cuma gantikan warna kuning kepada warna merah berperisa strawberry.


No comments:

Post a Comment