MUFFIN
PISANG
Bahan
:
2 cawan tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
4 biji pisang dilenyek
1/2 cawan minyak jagung
1 s/k esen vanila
3 biji telur
1 sudu teh ovallette
Choc Chips
2 cawan tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
4 biji pisang dilenyek
1/2 cawan minyak jagung
1 s/k esen vanila
3 biji telur
1 sudu teh ovallette
Choc Chips
Cara :
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur, ovallette dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak dan kacau sebati, selepas itu masukkan adunan dalam paper cup/cup muffin. Letakkan choc. chips dan bakar pada suhu 160-170C darjah selama 20 minit.
4. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai.
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur, ovallette dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak dan kacau sebati, selepas itu masukkan adunan dalam paper cup/cup muffin. Letakkan choc. chips dan bakar pada suhu 160-170C darjah selama 20 minit.
4. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai.
No comments:
Post a Comment