PAI EPAL LATTICE
Bahan-bahan pastri:
250 gm tepung - guna tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega ( kak ruby guna buttercup)
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- (kak ruby guna dlm 3 sudu besar je)
Sehelai kertas minyak – kak ruby tak guna
Sedikit beras atau kekacang – kak ruby tak guna
250 gm tepung - guna tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega ( kak ruby guna buttercup)
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- (kak ruby guna dlm 3 sudu besar je)
Sehelai kertas minyak – kak ruby tak guna
Sedikit beras atau kekacang – kak ruby tak guna
Cara-cara
- Untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan kuning telur dan air. Uli hingga menjadi pastri lembut. Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm. Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan. Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
- Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
- Sapukan rata putih telur pada kulit pai. Letakkan inti dan ratakan.
- Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit. Hidangkan panas panas sedap.
No comments:
Post a Comment