KUIH LAPIS KELADI
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
½ sudu kecil garam
Bahan B
½ cawan air (kak ruby letak santan)
Bahan C
1/2 cawan keladi yg direbus dan di lecek halus
1/2 cawan air
1 sudu kecil pes
keladi
Pewarna purple
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.
4. Masukkan bahan C dalam 2 bahagian.
5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8”.
6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula 5 minit lg
8. Ulangi lah proses ini, berselang seli sehingga adunan habis, utk lapisan terakhir kukus selama 10 – 15 minit
9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.
4. Masukkan bahan C dalam 2 bahagian.
5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8”.
6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula 5 minit lg
8. Ulangi lah proses ini, berselang seli sehingga adunan habis, utk lapisan terakhir kukus selama 10 – 15 minit
9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment