sumber: Jalinan rasa
BAHAN:
1/2 kilo tepung gandum
1 peket yis mauripan(11gm) (kak ruby guna 1/2 peket je)
1 sudu kecil pelembut roti (kak ruby x ltk)
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 sudu besar susu cair
3 sudu makan marjerin
1 biji kentang sederhana besar (direbus dan lenyekkan)
1 cawan air suam (kak ruby ltk 1/2 cwn je)
Cara :
1. Masukkan yis kedalam air suam, biarkan ia berbuih..
2. Kemudian masukkan kedalam blender bersama bahan2 yg lain kecuali tepung.. Blend hingga sebati..
3. Masukkan tepung kedlm mangkuk dan bancuh dgn bahan blender td sehingga mendapat satu doh yg lembut dan x melekat ditangan.
4. Simpan didalam peti sejuk selama 1 jam..
5. Bila doh dah naik, keluarkan, canai dan terap dgn acuan donat.
6. Biar adunan naik sekali ganda baru digoreng..
1. Masukkan yis kedalam air suam, biarkan ia berbuih..
2. Kemudian masukkan kedalam blender bersama bahan2 yg lain kecuali tepung.. Blend hingga sebati..
3. Masukkan tepung kedlm mangkuk dan bancuh dgn bahan blender td sehingga mendapat satu doh yg lembut dan x melekat ditangan.
4. Simpan didalam peti sejuk selama 1 jam..
5. Bila doh dah naik, keluarkan, canai dan terap dgn acuan donat.
6. Biar adunan naik sekali ganda baru digoreng..
No comments:
Post a Comment