Butter Bread Pudding
Bahan:
8 keping roti
2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
mentega secukupnya
peanut butter secukupnya
chocolate rice
kismis secukupnya
sedikit parutan kulit oren sunkist - optional (kak ruby tak ltk)
Bahan A :
2 cawan susu segar/susu cair
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara :
Bahan A :
Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
Potong roti kepada 4 bahagian.
Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang.
Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
Bakar selama 30 - 40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160c.
Setelah masak boleh dihidangkan bersama sos kastard.
Untuk sos kastard
1 tin susu cair
2 sudu kecil tepung kastard
2 sudu besar gula
Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau agak2 pekat dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment