Assalammualaikum semua, semalam kak ruby buat donat kentang....kali ni kak ruby try pula apam kentang, sebenarnya resepi ni apam keledek dari kawan kita Yatie......tapi kak ruby tukar keledek tu pada kentang, sebab kak ruby lbh suka kentang, hehehehe sory ye.....kata nenek nenek keledek tu bnyk angin, jadi saja lah kak ruby gantikan dengan kentang. Maaf banyak2 ye Yatie......walaupun kak ruby dah tukar, tapi apam ni tetap sedap, lembut dan gebu sngt........
APAM KENTANG
Sumber :Yatie
Sumber :Yatie
Bahan:
• 3/4 cwn gula pasir*
• 200 ml air*
• 1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
• 2 cwn tepung beras
• 1 cwn kentang rebus
• 250 ml santan
• 1 cwn tpng gandum
• sedikit garam
• 1 sudu kecil yeast
• 1 sudu kecil b.powder
• pewarna hijau
• 3/4 cwn gula pasir*
• 200 ml air*
• 1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
• 2 cwn tepung beras
• 1 cwn kentang rebus
• 250 ml santan
• 1 cwn tpng gandum
• sedikit garam
• 1 sudu kecil yeast
• 1 sudu kecil b.powder
• pewarna hijau
Cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan.
2. Masak gula bersama air dan daun pandan, sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam. Sapu minyak pada acuan pilihan.
6. Kukus dalam acuan kecil selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dengan kelapa parut.
No comments:
Post a Comment