KARIPAP
Bahan inti :
5 biji kentang (potong dadu)
2 sudu makan rempah kari daging
2 biji bawang besar
(potong dadu)
3 ulas bawang putih
(potong nipis)
1 bungkus daging
cincang
sedikit asam jawa
Garam dan gula
1 cawan air
Cara :
Panaskan minyak tumis
bawang besar (ambil sedikit dari bawang besar yang dipotong dadu) dan bawang
putih sampai naik bau. Masukkan daging cincang yang telah digaul bersama rempah
kari daging, masak hingga air daging kering.
Masukkan air,
kentang, baki bawang besar, kacau sebati masukkan garam, gula dan sedikit asam
jawa.
Masaklah hingga
kentang empuk.
Bahan pastri :
500 gm tepung gandum
1 cawan air
3 sudu besar majerin
Sedikit garam
Cara :
Satukan semua bahan
kecuali air, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit sambil terus diadun
hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan.
Kemudian canai kan doh dan tekap dengan acuan
karipap, masukkan inti dan kelim ditepinya.
Buat lah begitu hingga doh habis.
Assalammualaikum Ruby.
ReplyDeletewah resepi klasik ni. c/kiah nak gak mencuba camner rasa guna santan mesti lmk kulitnya kan?
tksh kongsi resepi yer!