ROTI SOSEJ
Bahan A
6 gm yis
1/2 cwn air suam
1 sudu mkn gula
1 sudu mkn tpg gandum
satukan bhn A dan biarkan yis naik
Bahan B
1/2 cwn gula + 1/2 cwn air panas
satukan bhn B hingga larut
Bahan C
3 cwn tepung gandum
+ ½ cawan tepung gandum (utk tmbh masa menguli klu adunan lembik)
1/2 cwn air suam
1 sudu mkn gula
1 sudu mkn tpg gandum
satukan bhn A dan biarkan yis naik
Bahan B
1/2 cwn gula + 1/2 cwn air panas
satukan bhn B hingga larut
Bahan C
3 cwn tepung gandum
+ ½ cawan tepung gandum (utk tmbh masa menguli klu adunan lembik)
1 peket sosej ayam atau
daging
Cara :
Masukan 3 cwn tepung kedlm mangkuk adunan, dan juga bahan A dan bahan B, uli tepung…baki tepung 1/2 cawan td boleh digunakan sedikit demi sedikit semasa menguli, uli hingga adunan tak melekat di tangan.
Biarkan adunan naik dua kali ganda, kemudian tmbk2kan buang anginnya.
Ambil sedikit doh leper kan letak sosej diatas nya, balutkan sosej kemas2, potong sosej yg sudah dibalut dan potong hingga menjadi keratan.
Masukan 3 cwn tepung kedlm mangkuk adunan, dan juga bahan A dan bahan B, uli tepung…baki tepung 1/2 cawan td boleh digunakan sedikit demi sedikit semasa menguli, uli hingga adunan tak melekat di tangan.
Biarkan adunan naik dua kali ganda, kemudian tmbk2kan buang anginnya.
Ambil sedikit doh leper kan letak sosej diatas nya, balutkan sosej kemas2, potong sosej yg sudah dibalut dan potong hingga menjadi keratan.
Kemudian bentuk2kan sesuka hati, pas tu letak sayur campur, cili sos dan
mayonis. Biarkan selama 15 – 20 minit
Bakar dengan suhu 160c selama 25 minit atau hingga masak.
Bakar dengan suhu 160c selama 25 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment