APAM INDON
Bahan :
- 5 iji telur
- 1 sudu kecil ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 300 gm tepung gandum
- 300 gm gula halus
- 250 ml susu segar @ santan (kak ruby guna susu segar)
- 1/2 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- pewarna
- Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
- Ayakkan tepung bersama baking powder.
- Campurkan garam ke dalam susu.
- Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
- Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
- Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
- Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
- Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
- Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.
sedapnya..kita x pernah cuba lg apam nie..:)
ReplyDelete