Nuffnang Ad

Friday, 1 June 2012

Apam Indon

Assalammualaikum dan salam 1 satu malaysia semua, kak ruby tertarik dgn resepi yatie nampak gebu dan cntik sngt, apam indon nama kuih nya....kak ruby salin resepi dan mencuba, oleh sbb percubaan pertama kak ruby buat 1/2 adunan je, bkn apa risau2 tak menjadi nnti......bila dah siap masak jadi pula lembut je....tapi tak lah segebu yang yatie wat.....apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi.

APAM INDON

Bahan :

  • 5 iji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar @ santan (kak ruby guna susu segar)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • pewarna
 
 
  1. Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  3. Campurkan garam ke dalam susu.
  4. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  6. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
  7. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  8. Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
  9. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  10. Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
  11. Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.

1 comment: