xx
CHEESE TART
resepi asal Norliza yaakob
Bahan:
150 gm butter (apa2 brand pun bole, sya guna
farm cow)
250 gm tepung superfine (nak guna tpg gamdum pun
bole tp kurang sedap kata chef)
60 gm icing sugar
2 sudu makan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
cara2
Gaulkan tepung, gula aising dan butter,
gaul ramas dan sehingga mnjadi serbuk roti (peroi)
Setelah sebati masukkan air dan gaul sebati
setelah sebati (macam doh) canai ikut acuan
tart, jgn terlau tebal atau nipis.
bakar dlm 20-25 minit dlm suhu 130-150 (mengikut
oven sendiri)
bakar sehingga kekuningan/perang.
init/filling
bahan2
250 gm cream cheese
60 gm gula aising
30 gm butter
1 biji telor (utk rasa lebih sedap masukkan 2
biji kuning telor sahaja)
250 gm blueberry pie filling (boleh letak
filling yg kita suka spt kiwi, stawberi)
cara2
putar cream cheese, gula dan butter bersama
sehingga kembang/sebati
masukkan telor, pukul sebati
masukkan filling yg kita suka kedasar kulit tart
diikuti adunan cheese kemudian letak sedikit filing diatas cheese.....lorekkan
menjadi corak yg kita suka
Salam kenal.
ReplyDeleteSedapnya cheese tart....faveret saya ni.
saya suka blog akak nii.. sy sukakan masakan... sy paling sukakan cheess cake tu... aduuhhh sooo sedaaaapppp sgt2.. nnti nk bt kn utk kekasih sya... akak punya resipi lh.. thanks aka.. lma sy cri resipi cheese cake sedap mcm tu... akak blh pgi sy punya email.. babyjosenan@yahoo.com or fb sy nan jojo...
ReplyDelete