Nuffnang Ad

Saturday, 23 June 2012

Roti Silang Sosej



ROTI SILANG SOSEJ
resepi asal yatie
Bahan-bahan
  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 1/4 sudu kecil bread improver/softener
  • 5 sk rata yis segera
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
  • 1 bungkus sosej (kak guna sosej sbagai inti)

 

Cara-cara
1.     Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
2.     Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
3.     Canai doh bahagikan kpd bbrapa bahagian dan bentukkan, atau timbang 50 g setiap satu. Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
4.      Susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
5.     Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
6.     Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.

No comments:

Post a Comment