ROTI SILANG SOSEJ
resepi asal yatie
Bahan-bahan
- 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
- 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
- 1 sk rata garam
- 2 sb susu tepung (opt)
- 1/4 sudu kecil bread improver/softener
- 5 sk rata yis segera
- 1 biji telur
- 250 ml air
- 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
- 1 bungkus sosej (kak guna sosej sbagai inti)
Cara-cara
1.
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh
tk melekat pd mangkuk mixer.
2.
Perap selama 45 min atau
berganda saiznya.
3.
Canai doh bahagikan
kpd bbrapa bahagian dan bentukkan, atau timbang 50 g setiap satu. Isi inti
manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
4. Susun doh
dan jarakkan di atas dulang pembakar.
5.
Perap lagi selama 45 min
atau berganda saiznya.
6.
Bakar di dlm oven yg
telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
No comments:
Post a Comment