Nuffnang Ad

Friday 29 June 2012

Talam Tokyo

Assalammualaikum semua, untuk ptg ni kak ruby buat talam tokyo, sebenarnya kak ruby tak tau pun kuih ni, memang tak pernah makan pun....sejak berfb ni tengok kwn-kwn buat nampak cntik dan sedap je, kak ruby pun cari2 lah resepi, jumpa kat blog Yatie....apa lagi, try lah...utk prcubaan pertama ni kak ruby buat 1/2 adunan je, alhamdulillah hasil nya memuaskan, memang sedap..... dibulan puasa nnti boleh lah buat lagi utk brbuka....maaf ye yatie ada sikit2 kak ruby ubah kat resepi tu. Terima kasih Yatie.

TALAM TOKYO
Bahan Utk Lapisan Bawah
(loyang 10x10x2")
  • 300 gm sago kecil warna putih
  • 60 gm sohoon
  • 100 gm kelapa parut putih
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 1 sudu kecil garam.
 
Cara
Cuci sago, rendam selama 30 minit dan toskan.
Rendam sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
Satukan bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn minyak. Klu nak alas plastik  pun boleh.
Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata

Bahan Utk Lapisan Atas
4 biji telur
300 gm gula pasir
400 ml santan pekat
400 ml air +3 helai daun pandan(blender dan tapiskan)
100 gm tepung kastard
sedikit pewarna hijau (kak ruby letak kuning)
(Yatie guna 1 sudu kecilk air kapur) (kak ruby x letak)
1/2 sudu kecil garam

Cara
Campurkan semua bahan dan blend rata.
Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Padamkan api, Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.


No comments:

Post a Comment