LAKSA JOHOR
Bahan
:
1 bungkus spagheti
Bahan untuk kuah
1 kilo ikan kembung – direbus dibuang tulang dan
diblender halus
1 mangkuk kecil cili blender
1 bungkus rempah kari ikan
1 ½ kotak
santan
10 keping asam keeping
Sedikit minyak utk tumis
Garam secukupnya
Bahan kisar utk tumis
15 ulas bawang merah atau 2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia dan 1 inci lengkuas
Bahan bahan Ulam
Kacang panjang – dihiris halus
Bunga kantan – dihiris halus
Taugeh, Timun
Cili, Limau kasturi
Cara
Membuat Kuah
Campurkan bahan kisar dengan rempah kari ikan gaul
rata.
Panaskan minyak dan tumis cili blender hingga pecah
minyak, masukkan bahan kisar bersama rempah tadi, masak lagi hingga sebati dan
pecah minyak.
Masukkan santan, ikan, asam keping dan garam, masak
hingga mendidih, pekat dan pecah minyak.
Rasa masin manisnya…..hidangkan laksa bersama dengan
ulam ulamnya.
Selamat Mencuba……
sedapnya....
ReplyDelete