KEK
OMBAK KASIH (resepi asal jun ahmad)
Bahan:
5 biji telur (yg
sejuk dr peti ais)
1 cwn gula halus
(bleh kurang & boleh tmbh)
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
1 sb ovalette
½ sk garam
1 sk esen vanila
¾ cwn susu sejat
(150 gm)
10 sb mentega cair (100
gm)
Pewarna ikut suka
Serbuk koko @ milo
secukupnya (bleh cmpur kedua2 skali)
Cara2:
Loyang di alas kertas dan digris
sekeliling.
Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna, pukul hingga kembang,
masukkan mentega cair dan kaup balikkan adunan hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 3 atau beberapa bahagian yang disukai & warnakan.
Masukkan dan ratakan adunan warna oren di dalam loyang...ayak serbuk koko di atasnya,
Tindihkan adunan warna hijau ke atas lapisan koko dengan kemas, bagi
memudahkan, gunakan sudu makan dan tompok tompokkan adunan hingga rata
menutupi lapisan serbuk koko...ayak lagi serbuk koko rata2.
masukkan mentega cair dan kaup balikkan adunan hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 3 atau beberapa bahagian yang disukai & warnakan.
Masukkan dan ratakan adunan warna oren di dalam loyang...ayak serbuk koko di atasnya,
Tindihkan adunan warna hijau ke atas lapisan koko dengan kemas, bagi
memudahkan, gunakan sudu makan dan tompok tompokkan adunan hingga rata
menutupi lapisan serbuk koko...ayak lagi serbuk koko rata2.
Akhir sekali masukkan pula adunan warna kuning, ratakan.
Bakar pada suhu 150 selama 45 minit atau hingga masak, api atas bawah.
biarkan kek betul2 sejuk dan bolehlah dipotong..
biarkan kek betul2 sejuk dan bolehlah dipotong..
No comments:
Post a Comment