Kebanyakkan negeri ada laksa nya tersendiri....di Utara terkenal dengan laksa Penang nya, di Selatan pula dengan laksa Johor, begitu juga dengan negeri di sebelah Pantai Timur Semenanjung dengan laksa Kelantan nya....Negeri Sarawak juga tidak mahu ketinggalan, dengan laksa Sarawak nya...Alhamdulillah, kak ruby sudah menikmati semua laksa-laksa itu.....memang berbeza sangat diantara laksa-laksa itu semua. Masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri, bagi diri kak ruby semua laksa sedap, kak ruby suka kesemuanya.
Laksa Sarawak
Bahan :
- 200 gm pes atau perencah laksa “Hj. Manan”
- 3 ketul dada ayam (direbus dan dicarik halus)
- 500 gm udang basah
- 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
- 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 250 ml santan pekat
- 200 gm taugeh (dicelur)
- Beberapa helai daun ketumbar (diracik)
- limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
- Garam dan gula secukupnya
Cara:
1.
Setelah udang dicuci
bersih direbus bersama 2 batang serai, dengan 2 liter air selama 20 minit.
Selepas itu keluarkan udang dan kupas kulit udang ketepikan.
2.
Dalam air udang
tadi masukkan perencah laksa dan kacau, gunakan api sederhana saja, Apabila
mendidih masukkan pati santan dan garam secukupnya. Bila dah sebati dan masak, tutup api.
Cara Hidang :
Masukkan mihun yang sudah
dicelur tadi ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun
ketumbar, isi ayam dan udang. Tuangkan
kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi.
Hidangkan
panas-panas. Selalunya laksa Sarawak ini juga di hidang bersama sambal belacan.
No comments:
Post a Comment