Nuffnang Ad

Wednesday, 22 February 2012

Kuih Lapis

Bersua lagi kita, kali ini kak ruby nak gambarkan kembali di zaman kanak kanak, di waktu itu selalu ibu menghidangkan kuih kuih tradisional.........kuih lapis adalah salah satu dari hidangan ibu.




KUIH LAPIS
Bahan:
100 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
½ cawan gula
125 ml santan
900 ml air
Garam secukupnya
Pewarna merah dan kuning


Cara:
Panaskan pengukus.
Satukan air, santan, gula dan garam dalam bekas, kacau sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung beras, kacau sebati lagi,
Kemudian bahagi kepada 2 bahagian, 1 bahagian warnakan dgn warna merah dan 1 bahagian lagi warnakan dgn warna kuning.
Sediakan loyang berukuran 8 inci yg telah di gris dengan sedikit minyak/butter (supaya kuih tidak melekat/senang untuk dikeluarkan)
Masukkan 1 cawan adunan warna kuning kedalam loyang dan kukus selama 4 minit , selepas itu masukkan pula adunan warna merah.  Buat lah begitu sehingga semua adunan habis.
Untuk lapisan yang terakhir kukus lah selama 10 minit.

No comments:

Post a Comment