Lompat tikam....kak ruby pun terfikir juga macam mana ye kisahnya, kuih ini diberi nama, mungkin hanya orang-orang di sebelah pandai timur semenanjung saja yang tahu, sebab kuih ini memang asalnya dari Kelantan dan Trengganu.....tapi kak ruby suka, suka sangat, terutama bila makan sewaktu ia baru keluar dari peti ais, sejuk...aduh!!!!! sedapnya.
LOMPAT TIKAM
Bahan :
Bahan Bawah
1 cawan
tepung beras
4 cawan air
pandan
1 sudu kecil
air kapur makan
Sedikit
pewarna hijau
Bahan Atas
½ cawan
tepung beras
4 cawan
santan
Garam
secukup rasa
Cara :
Satukan
semua bahan bawah dan masak sehingga mendidih, kacau selalu hingga jadi pekat
serta tidak melekat pada sudip. Kemudian
masukkan adunan ke dalam bekas pilihan sendiri. Biarkan selama 15 minit.
Dalam masa
yang sama, didihkan pula bahan atas.
Lakukan sama seperti bahan bawah tadi, iaitu kacau selalu hingga jadi
pekat. Kemudian masukkan dan letakkan
diatas adunan yang hijau tadi.
Sejukkan
dalam peti ais, selepas itu hidang bersama air gula merah.
No comments:
Post a Comment