Nuffnang Ad

Wednesday 29 February 2012

Nama Yang Begitu Klasik

Lompat tikam....kak ruby pun terfikir juga macam mana ye kisahnya,  kuih ini diberi nama, mungkin hanya orang-orang di sebelah pandai timur semenanjung saja yang tahu, sebab kuih ini memang asalnya dari Kelantan dan Trengganu.....tapi kak ruby suka, suka sangat, terutama bila makan sewaktu ia baru keluar dari peti ais, sejuk...aduh!!!!! sedapnya.





LOMPAT  TIKAM

Bahan :

Bahan Bawah
1 cawan tepung beras
4 cawan air pandan
1 sudu kecil air kapur makan
Sedikit pewarna hijau

Bahan Atas
½ cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa


Cara :

Satukan semua bahan bawah dan masak sehingga mendidih, kacau selalu hingga jadi pekat serta tidak melekat pada sudip.  Kemudian masukkan adunan ke dalam bekas pilihan sendiri. Biarkan selama 15 minit.
Dalam masa yang sama, didihkan pula bahan atas.  Lakukan sama seperti bahan bawah tadi, iaitu kacau selalu hingga jadi pekat.  Kemudian masukkan dan letakkan diatas adunan yang hijau tadi.
Sejukkan dalam peti ais, selepas itu hidang bersama air gula merah.
  

No comments:

Post a Comment