PUDING BISKUT MARIE
Bahan:
Bahan A
2 paket serbuk agar2
6 cwn air (1500 ml air)
½ cwn gula
1 tin susu cair
Bahan B
6 biji telur
1 tin susu pekat manis (boleh kurangkan)
250 gm buttercup
250 gm horlick
4 sudu mkn tepung kastard
Bahan C
300 gm milo (bancuh dgn ½ cwn air)
300 gm biskut marie (atau secukupnya)
Cara:
Bahan A dimasak hingga mendidih
Bahan B, buttercup dipukul hingga putih, masukkan telur yg telah dipukul trlebih dulu, masukkan jg susu, tepung kastard & horlick kacau hingga sebati.
Masukkan Bahan B kedlm Bahan A yg telah mendidih td, kacau hingga sebati dan pekat (kacau diatas api yg kecil je).
Kemudian bahagikan kpd 2 bahagian:
i) bahagian warna asal iaitu warna kuning, bahagikan lg pd 2 bahagian lagi (utk lapisan atas bawah)
ii) satu bahagian lg dicampur dgn milo yg telah dibancuh td.
Tuangkan warna asal dlm acuan, agak2 keras sedikit susun biskut marie secara bertindih-tindih sampai habis, kemudian tuangkan pula bahagian yg dicmpur milo, bila dah agak2 keras tuangkan warna asal yg lg satu.
Sejukkan & bekukan dlm peti ais. Bolehlah dipotong.
berapa berat 1 peket agar agar tu? sbb yg sy slalu beli berat 25g
ReplyDelete