TALAM CENDOL
1/2 adunan : loyang 8 x 8
Bahan Lapisan Bawah :
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan cendol
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sudu kecil tepung jagung
80 gm gula halus
1/2 sk garam
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sudu kecil tepung jagung
80 gm gula halus
1/2 sk garam
Cara:
Bancuh semua bahan kecuali cendol, tapis dan masak hingga naik wap, tutup
api, masukkan cendol tadi dan kacau hingga rata. Tuang ke dlm loyang
yg telah disapu dgn sedikit minyak (kakruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.
Bahan Lapisan Atas :
Bahan A
150 gm gula merah*
25 gm gula*
250 ml air*
1 helai daun pandan* (dikoyak2 dan disimpul)
( semua yg brtanda * masak hingga gula hancur) ketepikan
Bahan B
80 gm tepung gandum
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
80 gm tepung gandum
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
cara :
Bancuh semua bahan B dan masukkan bahan A, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Bancuh semua bahan B dan masukkan bahan A, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment