Nuffnang Ad

Monday, 5 November 2012

Talam Cendol



TALAM CENDOL
1/2 adunan : loyang 8 x 8

Bahan Lapisan Bawah : 
1 cawan cendol
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sudu kecil tepung jagung
80 gm gula halus
1/2 sk garam
 
Cara:
Bancuh semua bahan kecuali cendol, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan cendol tadi dan kacau hingga rata.  Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kakruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.
 
 
Bahan Lapisan Atas :
Bahan A
150 gm gula merah*
25 gm gula*
250 ml air*
1 helai daun pandan* (dikoyak2 dan disimpul)
( semua yg brtanda * masak hingga gula hancur) ketepikan
 
Bahan B
80 gm tepung gandum
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam

cara :
Bancuh semua bahan B dan masukkan bahan A, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.  Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.  Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
 

No comments:

Post a Comment