Nuffnang Ad

Friday, 2 November 2012

Kek Lapis Asam Manis

Sebelum ni kak ruby buat kek lapis asam manis, kak ruby kukus......tapi kali ni kak ruby ikut resepi Dayang cara bakar pula.....sedap sangat....


KEK LAPIS ASAM MANIS
resepi asal : Dayang Jack
Loyang asal 8 x 8 atau 9 x 9
(tp kak ruby guna loyang 7 1/2  x 7 1/2 bkn apa2 cuma nak bg nampak tinggi)

Bahan:
10 biji telur
200 gm tepung biskut marie
100 gm tepung hongkong
450 gm mentega
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanila
150 gm gula halus (kak ruby kurangkan)
300 gm susu pekat manis (kak ruby kurangkan)
Asam manis (howflake) secukupnya
pewarna pilihan sendiri


 
Cara :
Pukul telur, gula, esen vanila dan ovellete hingga kembang.  Dalam bekas lain putar mentega dan susu pekat hingga putih berkrim.
Kemudian satukan kedua-duanya, masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong, kacau sebati hanya gunakan spatula je dan kemudian putar lg 1 minit utk pastikan adunan benar2 sebati.
Bahagikan kpd 3 bahagian, warnakan setiap bahagian dgn warna pilihan.
Bakar selapis-selapis dan susun dengan asam manis setiap lapisan..

Untuk lapisan pertama gunakan api atas bawah,  untuk lapisan kedua dan seterusnya api ATAS saja.

No comments:

Post a Comment