Sebelum ni kak ruby buat kek lapis asam manis, kak ruby kukus......tapi kali ni kak ruby ikut resepi Dayang cara bakar pula.....sedap sangat....
KEK LAPIS ASAM MANIS
resepi asal : Dayang Jack
Loyang asal 8 x 8 atau 9 x 9
(tp kak ruby guna loyang 7 1/2 x 7 1/2 bkn apa2 cuma nak bg nampak tinggi)
Bahan:
10 biji telur
200 gm tepung biskut marie
100 gm tepung hongkong
450 gm mentega
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanila
150 gm gula halus (kak ruby kurangkan)
300 gm susu pekat manis (kak ruby kurangkan)
Asam manis (howflake) secukupnya
pewarna pilihan sendiri
Cara :
Pukul telur, gula, esen vanila dan ovellete hingga kembang. Dalam bekas lain putar mentega dan susu pekat hingga putih berkrim.
Kemudian satukan kedua-duanya, masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong, kacau sebati hanya gunakan spatula je dan kemudian putar lg 1 minit utk pastikan adunan benar2 sebati.
Bahagikan kpd 3 bahagian, warnakan setiap bahagian dgn warna pilihan.
Bakar selapis-selapis dan susun dengan asam manis setiap lapisan..
Untuk lapisan pertama gunakan api atas bawah, untuk lapisan kedua dan seterusnya api ATAS saja.
No comments:
Post a Comment