Nuffnang Ad

Monday 26 November 2012

Kek Pisang Walnut

Resepi ini jugak, ada lah resepi kenangan buat kak ruby.....sewaktu kak ruby di chicago USA dulu, seronok waktu tu, sapa2 je diantara kami rakyat Malaysia yg ada resepi baru, kami akan pas pas kan diantara satu sama lain, kami bagaikan satu keluarga yang rapat disana.  Ni resepi dari kak mah salah seorang staff dari MSD di sana....terima kasih kak mah dan ruby masih rindu pada kak mah.
 

KEK PISANG WALNUT

Bahan:
2 biji telur 'A' (dipukul hingga kembang)
2 cawan tepung gandum*
1 cawan gula
1/2 cawan walnut
1/2 cawan kismis hitam
4 biji pisang (sedehana besar) (dilenyek)
1/2 cawan minyak jagung
3 sudu mkn susu pekat manis
1/2 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil soda baikarbonat*
1/2 sudu kecil garam
1/2 kecil esen vanila


 
Cara:
Satukan bahan2 yg bertanda * ayak dan ketepikan.
Minyak dipukul sebati dengan telur yang dipukul kembang tadi. Kemudian masukkan gula, susu, vanila dan garam, kacau hingga sebati lagi.
Masukkan tepung yang sudah ayak tadi, dan juga pisang.  Akhir sekali masukkan walnut dan kismis kacau hingga sebati.  Masukkan ke dalam acuan yang sudah disapu dengan sedikit mentega.
Bakar api atas bawah dengan suhu sederhana je 150c selama 45 minit atau hingga masak. 

No comments:

Post a Comment