BINGKA LABU
Bahan:
2 cawan labu (yg telah direbus & dilecek)
2 cawan santan
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat manis (kak ruby tak letak)
2 sudu besar butter
1/2 sudu kecih garam
1 sudu kecil esen vanila
bijan secukupnya

Cara:
Panaskan oven pada suhu 200c. Lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar.
Satukan bahan2 diatas kecuali labu dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga sebati.
Tapiskan adunan, (guna blender pun boleh) tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah dilecek td, kacau rata.
Tuangkan kedalam loyang yang telah dipanas tadi, taburkan bijan. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
Biarkan kuih betul2 sejuk baru lah dipotong.
Salam ziarah... sedapnya bingka labu...
ReplyDelete