Nuffnang Ad

Thursday, 14 May 2015

Puding Roti Bakar Sos Kastad



PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD

Bahan
7-8 keping roti
 500 ml susu segar @ 2 cawan *
 4 sudu besar gula halus *
 2 biji telur *
 1 sudu teh esen vanilla *
 1 sudu kecil serbuk cinnamon *
 2 sudu besar butter - cairkan
 3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula


Cara
Sediakan mangkuk, dan sapu ratakan dengan sedikit butter. 
Satukan bahan-bahan yang bertanda *, kacau sebati. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. dan tuangkan bahan *, Biarkan terendam dan meresap seketika.
Masukkan separuh kismis dan juga butter cair.  Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang. Taburkan baki kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad 
Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)


Tuang keatas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

No comments:

Post a Comment