PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD
Bahan
7-8 keping roti
500 ml susu segar @ 2 cawan *
4 sudu besar gula halus *
2 biji telur *
1 sudu teh esen vanilla *
1 sudu kecil serbuk cinnamon *
2 sudu besar butter - cairkan
3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
Cara
Sediakan mangkuk, dan sapu ratakan dengan sedikit butter.
Satukan bahan-bahan yang bertanda *, kacau sebati.
Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. dan tuangkan bahan *, Biarkan terendam dan meresap
seketika.
Masukkan separuh kismis dan juga butter cair. Gaul sebati.
Kemudian tuang ke dalam loyang. Taburkan baki kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad
Tuang keatas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan
peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
No comments:
Post a Comment