Nuffnang Ad

Thursday, 7 May 2015

Chiffon pisang yg sngat lembut

Assalammualaikum dan salam hari jumaat, sebenarnya kek chiffon ni kak ruby buat petang semalam untuk berbuka puasa....kak ruby ucapkan terima kasih pada MaDiHaA sebab kak ruby ambil dari blog nya, memang sedap, sedap sangat lembut sangat2 suami dan anak kak ruby pun cakap macam tu.....pagi ni ada lah sedikit lagi, cuma sepotong je yang tinggal, dapat lah kak ruby sarapan dengan kek yang lembut ni.

KEK CHIFFON PISANG
sumber dr: MaDiHaA

Bahan A
7 biji putih telur
3 oz gula halus
1 sudu teh cream of tartar 

Bahan B
7 biji Kuning telur
4 oz gula halus
3 oz minyak masak
3 oz Air
7 oz tepung naik sendiri (MaDiHa guna tepung gandum + 2 cubit soda bikarbonat ~ diayak bersama baking powder 
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk santan boleh ganti dengan susu tepung
2 bijik pisang yg BESAR ~ dilecek halus (anggaran 1 1/2 cawan)


Cara
Pukul bahan A sampai bertanduk, Ketepikan.
Pukul semua bahan B kecuali tepung naik sendiri.
Selepas semua sebati masukkan tepung sikit demi sikit dan pukul lagi.
Masukkan kedalam adunan A sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.
 Masukan dalam loyang berlubang dan bakar 140'c sampai masak.

No comments:

Post a Comment