KEK CHIFFON PISANG
sumber dr: MaDiHaA
Bahan A
7 biji putih telur
3 oz gula halus
1 sudu teh cream of tartar
Bahan B
7 biji Kuning telur
4 oz gula halus
3 oz minyak masak
3 oz Air
7 oz tepung naik sendiri (MaDiHa guna tepung gandum + 2
cubit soda bikarbonat ~ diayak bersama baking powder
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk santan boleh ganti dengan susu
tepung
2 bijik pisang yg BESAR ~ dilecek halus (anggaran 1 1/2
cawan)
Cara
Pukul bahan A sampai bertanduk, Ketepikan.
Pukul semua bahan B kecuali tepung naik sendiri.
Selepas semua sebati masukkan tepung sikit demi sikit dan
pukul lagi.
Masukkan kedalam adunan A sedikit demi sedikit sambil
dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.
Masukan dalam loyang berlubang dan bakar 140'c sampai
masak.
No comments:
Post a Comment