KEK KASTAD JAGUNG
Bahan
150 gm tepung gandum- ayak
1 tsp baking powder- ayak
5 biji telur gred B
100 gm gula kastor
1 tsp ovallete
50 ml susu segar/ susu cair
1 tsp esen vanilla
Perisa jagung dan pewarna kuning
50 ml minyak masak
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali
minyak masak.
Pukul dengan maksimum speed selama 15 minit atau hingga
adunan berkrim.
Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga
sebati.
Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Tuang adunan.
Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan
bawah.
Setelah masak, sisipkan pisau di tepi-tepi kek
dan terbalikkan ke atas redai. Biar sejuk.
KASTAD JAGUNG
Bahan
1200 ml santan atau susu cair
1 cawan gula kastor
10 gm serbuk agar-agar
100 gm tepung Hoen Kwe warna putih/ warna kuning
Secubit garam
Perisa jagung dan pewarna kuning
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil
mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer.
Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab
nanti susah nak layer pada kek.
Cara melapis kek kastad
Sedikan loyang. Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak
di atas kastad tadi.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk
bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna
pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi2 kek.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan
dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat
kastad tu. Then biar kastad keras.
Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang.
Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan
keluarkan loyang dari kek kastad.
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang
sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.
sedapnyer...
ReplyDelete